woensdag 5 augustus 2009

Cijferwerk

Ik had nooit gedacht dat na amper 1 speeldag er al zo’n cijferwerk aan te pas zou komen.

Maar wat wil je, ten eerste hadden we het ‘geval’ Breda. Dat zich dan nog afspeelde in Charleroi.

Om even hierop terug te komen moet ik zeggen dat als Breda consequent is, en bij het 3e geval meteen rood trekt voor de 1e fout van die speler, dan had hij bij de 2e gele kaart van de 1e speler geen 2e geel moeten trekken maar ook meteen rood. In het andere geval had de 3e rode kaart eigenlijk moeten geel zijn. Wat het 2e geval betreft was rood idd op zijn plaats voor de Charleroi speler, doch had ook de Brugge speler hier een 2e gele kaart moeten krijgen wat meteen de 1e rode kaart voor Brugge had geweest.
Kan iedereen nog volgen ? Er werden dus 3 rode kaarten getrokken, maar het hadden er even goed 4 kunnen zijn, maar ook 2.

2 rode kaarten, dat is ook het aantal dat Wasilewski op zijn eentje verdiende, en dat na welgeteld 1 speeldag. De trainer van Anderlecht mag komen zeggen wat hij wil. Als dit idd bij Wasilewski hoort, dan hoort die speler gewoon niet thuis op een voetbalveld! De regels zijn duidelijk. Als je nu al elleboogstoten mag uitdelen dan is het ver gekomen.

Maar misschien nog het meest opmerkelijk vond ik het feit dat een journalist er in geslaag is om zo diep te spitten zodanig dat hij een ‘statistiek’ vond om Van Haezebrouck gelijk te geven toen die zei dat Genk goed gespeeld had afgelopen WE. Hij baseerde zich meer bepaald op het percentage geslaagde passes. Gewoon belachelijk. De journalist noemde het dan nog een ‘bewijs’. Totaal verkeerd ! Je mag nooit 1 bepaald onderdeel uit een geheel halen en je dan voor 100% baseren op dit onderdeel.
Je kan een knappe aanval opzetten over 5 a 6 spelers. Dan heb je 5 a 6 geslaagde passes.
Als anderzijds een centrale verdediger 10 passes lateraal geeft en er evenveel meteen terugkrijgt ... dan heb je een veelvoud aan geslaagde passes ... maar, om het bij voetbaltermen te houden, geen bal gezien.
Waar waren de statistieken over balbezit, duels, hoeveel werden er hiervan gewonnen, hoeveel aanvallen, hoeveel waren er hiervan gevaarlijk ... en hoeveel doelpunten ?
Voetbal draait niet alleen om goeie passes maar wel om veel meer en vooral meer doelpunten te maken dan de tegenstander.
Als je goed speelt dan zal het percentage goede passes automatisch hoger liggen, maar omgekeerd kan je geen zekerheid hebben.
En je mag dit zeker geen ‘bewijs’ noemen want dat is het in geen geval !

Het moge duidelijk zijn dat er nog heel wat cijfer- en rekenwerk voor de boeg ligt deze competitie.

Hopelijk beginnen de trainers in 1e niet te vlug te ‘rekenen’ want meestal betekent die niet veel goeds.

1 opmerking:

  1. Klopt statistieken zeggen vaak niet veel. Je moet die steeds in ruimere context bekijken.

    Statistieken zijn steeds interpreteerbaar.

    In vermeld geval volg ik u voor 100%.

    BeantwoordenVerwijderen