zondag 2 augustus 2009

De Jupiler League: speeldag 1

We zijn er weer aan begonnen. JL seizoen 09-10 is afgetrapt. De Belgische bond heeft zijn stommiteiten doorgevoerd, er zijn 2 ploegen, evenveel trainers en 55 spelers minder. En dat terwijl iedereen oplossingen zoekt voor de werkloosheid ... Er wordt ook tijdens de feestdagen voortgespeeld, geen tijd te verliezen, behalve begin januari dan he, want dan is het 2 weken 'winterstop'.
In een enquete bleek dat meer dan 50% van de ondervraagden vind dat de bond geleid wordt door amateurs. Ik kan me daar enkel bij aansluiten.

Soit, het is altijd uitkijken naar die eerste speeldag. Uitkijken naar verrassingen ... alhoewel de transferperiode behoorlijk vast zat. Veel grote verschuivingen moeten we niet verwachten. Standard en RSCA zullen terug onderling uitmaken wie kampioen wordt.
Eén van de weinige 'hoogtepunten' was het 'huwelijk' tussen de meest zichzelf overschatte club (RC Genk) en de meet zichzelf overschatte trainer (Van Haezebrouck). Enkele sterke spelers trokken naar het buitenland (Ruiz, Onyewu) en er kwam enkel veel zogezegd jong talent in de plaats. De clubs die dit in eigen land zochten konden weer op 1 hand geteld worden en zijn steeds dezelfde (STVV,Zulte-Waregem,KVM...).

En nu dus de resultaten:
Is een gelijkspel van Standard tegen STVV een verrassing ? In mijn ogen niet. STVV zit nog steeds in de kampioenenroes van vorig jaar, Kortrijk had vorig jaar ook een erg goede start. En vergeet niet dat STVV nog steeds voorbouwt op de ploeg van 2 jaar terug. Afgelopen 2 jaar vertrok er eigenlijk niemand.
Is een nederlaag van Genk tegen Moeskroen een verrassing ? In mijn ogen niet. Genk denkt elk jaar een topper te zijn, Van Haezebroeck denkt al jaren de enige kenner te zijn, iedereen denkt al jaren dat Moeskroen gaat zakken ... en elk jaar start Moeskroen uitstekend aan de competitie, zakt Genk de eerste wedstrijden door het ijs en zoekt Van Haezebrouck de schuld wel elders. Over Van Haezebrouck gesproken, brengt ons meteen bij Kortrijk.
Is de de 0-2 nederlaag tegen RSCA een verrassing ? In mijn ogen niet, Kortrijk was wel aktief op de transfermarkt maar Leekens gaf al aan de de vorige toptrainer eigenlijk niks achterliet. Geen struktuur, geen organisatie ... het zal nog even duren voor de 'ploeg' daar klaar is. Probleem voor KVK is dat, dit jaar nog meer als vroeger, een slappe start problematisch kan zijn. Er zijn 4 matchen minder dan vorig jaar. RSCA ging door op zijn elan van eind vorig seizoen ... wat is er ook veranderd ... Proto ? De terugkeer van Frutos ?
De enige verrassing kwam uit Mechelen. Trainer Maes zei in de WE-kranten dat er van Mechelen nog geen 'champagnevoetbal' moet verwacht worden want het vertrek van Vleminckx en Asare was nog niet helemaal opgevangen, Ceulemans zei dat hij 'een goed gevoel had'. Zaterdagavond zagen we Destorme probleemloos de rol van Vleminckx overnemen en maakte een zekere 'Antonio' (een Italiaan afkomstig uit Afrika) amper een foutje op de plaats van Asare. Westerlo was nog bleker dan hun shirts, witter dan wit, waarschijnlijk dit jaar gesponsord door een waspoederfabrikant.
Het zou wel eens bij die ene verrassing kunnen blijven want vanavond is de kans klein. Charleroi (je weet wel enkele jaren terug nog titelkandidaat en nu certitude voor top6 - volgens hun eigen entourage) speelt tegen Club. Eigenlijk dus meteen een absolute topper ... volgens de walen toch.
Cercle speelt tegen Gent, De Boeck tegen Preud'homme ... misschien dat daar vuurwerk van komt ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten